5 tidiga varningstecken på utmattningssyndrom
Känner du dig trött, lättirriterad, har koncentrationssvårigheter och en kropp som värker? Då kan du vara inre stressad – en stress som kan vara livsfarlig och leda till utmattningssyndrom. Ofta beskrivs det som vår tids nya folksjukdom men är trots det något vi inte pratar om.
– Symptomen kommer många gånger krypandes, men om du ignorerar kroppens signaler under en lång tid kan det bli så allvarligt att du aldrig blir helt återställd, säger Johannes Hatem, psykolog på Mindler.
Att känna sig stressad från och till är ett helt normalt tillstånd. Det gör stress ofarligt – men stress som fortsätter utan vila kan i värsta fall leda till att du drabbas av utmattningssyndrom.
– Vi är byggda för att hantera stress och alla stressar någon gång varje dag, men när en uppgift snabbt blir till en annan och du har en ständig inre stress kan det bli farligt. Kanske ältar och oroar du dig över att göra fel eller inte klara av något på jobbet för att på hemmaplan fortsätta oroa dig – kanske över din föräldraroll eller något helt annat, säger Johannes Hatem, psykolog på Mindler.
Känner du dig stressad och tror att du är på väg att få utmattningssyndrom? Klicka här för att komma i kontakt med en psykolog redan i dag
Här listar Johannes 5 tecken på utmattningssyndrom:
1. Du känner dig emotionellt instabil
Du har humörsvängningar, känner dig lättirriterad, är nedstämd och orolig, har kortare stubin och känner dig mer gråtmild än vanligt. Kanske fräser du åt din sambo, vänner eller barn på hemmaplan och håller skenet uppe på jobbet. Du kan också uppleva panikkänslor och att du får ett tryck över bröstet.
2. Du känner dig trött – fast du har sovit
Trots att du har sovit en hel natt som i vanliga fall räcker för att du ska vakna upp utvilad och pigg vaknar du nu och är trött. Många gånger upplever du att du inte kommer upp ur sängen och ofta följer tröttheten med dig hela dagen.
3. Du får sömnproblem och sover dåligt
När du dagtid oroar dig och ältar tankar skapar du omedvetet fler stressrelaterade och ångestladdade tankar. Det i sin tur kan leda till att du får insomningssvårigheter och vaknar upp under nätterna – plötsligt blir tröttheten mer extrem.
4. Du upplever en kognitiv funktionsnedsättning
Du är mer glömsk än vanligt, har svårt för att koncentrera dig och blir lätt distraherad, tappar ofta tråden och har svårt för att läsa längre texter och planera och genomföra uppgifter.
5. Du märker en rad fysiska symptom
Fysiska symptom kan yttra sig på en rad olika sätt. I extremfall kan du tappa hår, men ofta upplever du smärta och värk, hjärtklappning, yrsel och en ökad ljuskänslighet. När du omedvetet går runt och spänner dig påverkas även dina stresshormoner, vilken kan göra att du kan uppleva magproblem.
Känner du igen dig i symptomen och vill komma i kontakt med en psykolog? Med appen Mindler kan du få hjälp i dag
Om du upplever ett eller flera av de listade symtomen kan du med en psykolog få hjälp att förändra de tankar, känslor och handlingsmönster som gör att du mår psykiskt dåligt.
– Ofta ignorerar vi både kroppsliga och psykiska besvär som varnar oss för att kroppen inte mår bra och behöver vila. Att ta tag i problemen i ett tidigt stadie är oerhört viktigt för att du ska bli fri dina symptom, eller få verktyg att hantera problemen så att de inte fortsätter att påverka ditt liv negativt, avslutar Johannes.
Mindler gör det enkelt att träffa en psykolog – vanligtvis samma dag
Med appen Mindler kan du snabbt och enkelt boka ett videobesök med en legitimerad psykolog i mobilen. Besöket är frikortsgrundande och offentligtfinansierat genom vårdvalet. När du har bokat din tid i appen ringer psykologen upp dig. Efter mötet kan du i samråd med psykologen boka in ytterligare besök eller komma överens om att kontakten avslutas. Vid behov kan du dessutom bli vidareremitterad
Videobesöket är starkt krypterat och all patientinformation lagras i enlighet med gällande lagar och regler (PUL, PDL, GDPR). Du behöver vara 18 år gammal för att använda tjänsten.

Mår du psykiskt dåligt? Så kan en digital psykolog från Mindler hjälpa dig
Mindler Med digitala vårdappar kan man ta ett krafttag om den psykiska ohälsans alarmerande siffror – det är åtminstone vårdappen Mindlers vision.

Stressar du mycket? Här är 10 tecken du inte ska ignorera
Mindler Stressar du och nosar ovetandes en utmattning i nacken? Ta reda på om du ligger i riskzonen!