Så blev Anders kvitt sin panikångest
Ett hjärta som slår ovanligt hårt eller snabbt, svårigheter att andas, ett tryck över bröstet, yrsel, domningar i kroppsdelar eller skakningar. Det är bara några tecken på att du kan ha drabbats av en panikångestattack. Anders, 45, fick en panikattack en helt vanlig dag på jobbet – något han först trodde var en hjärtinfarkt.
En panikångestattack är en i grunden naturlig stressreaktion på något hjärnan tolkar som hotfullt. Det gör att kroppen förbereder sig på att försvara sig eller fly, vilket kan visa sig som ett tryck över bröstet, domningar, andningssvårigheter eller skakningar.
Dennie Hilding, psykolog på Mindler, berättar att panikattacken ofta kommer plötsligt, men att den i många fall påverkar den som drabbas över en längre tid.
– Den som drabbats är ofta rädd för att det ska hända igen. Det gör att många undviker miljöer eller situationer som man tror ska trigga igång en ny panikångestattack. Det i sin tur gör att rädslan börjar styra, bestämma och begränsa livet.
Lider du av panikångest? Hos Mindler kan du få hjälp av en psykolog i din mobil redan i dag
Det var något Anders 45, fick uppleva. Han drabbades av en panikångestattack en helt vanlig arbetsdag, något han först trodde var en hjärtinfarkt. Strax därefter tog ångesten och rädslan över att drabbas av nya panikattacker ett grepp om hans jobb och fritid och han blev heltidssjukskriven. Det var då Anders insåg att han behövde ta tag i sitt problem. För att snabbt få psykologhjälp sökte han sig till Mindler.
– Jag behövde få tid hos en psykolog redan samma dag istället för att behöva vänta i sex månader om jag hade gått via min vårdcentral. Jag vågar inte ens tänka på hur min situation och panikångest hade utvecklats om jag hade behövt vänta så lång tid.
Fick KBT-terapi i mobilen
Via Mindler fick Anders tillgång till en psykolog i sin mobil och med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT) är hans panikångest i dag helt borta.
– Jag har fått bättre självkännedom som minimerar risken för att jag ska drabbas av framtida stress- och ångestproblematik. Det har gjort att jag har börjat arbeta 75 procent och redan efter årsskiftet planerar jag att börja arbeta på heltid igen.
Vill du komma i kontakt med en psykolog på Mindler? Här laddar du ner Mindler kostnadsfritt
Rekommenderas av socialstyrelsen
Dennie Hilding från Mindler berättar att KBT-terapi innebär att klienten får hjälp att identifiera och bearbeta katastroftankar, känslohantering och gradvis exponera sig för de miljöer och situationer som klienten har börjat undvika.
– Socialstyrelsen rekommenderar främst KBT-terapi vid paniksyndrom och därefter läkemedelsbehandling. Studier visar även att individuell och internetbaserat KBT ger likvärdiga behandlingsresultat vid panikångest, avslutar han.
Lider du av panikångest och vill ha KBT-terapi? Kontakta Mindler redan i dag – klicka här!
Mindler gör det enkelt att träffa en psykolog – vanligtvis samma dag
Med appen Mindler kan du snabbt och enkelt boka ett videobesök med en legitimerad psykolog i mobilen. Besöket är frikortsgrundande och offentligtfinansierat genom vårdvalet. När du har bokat din tid i appen ringer psykologen upp dig. Efter mötet kan du i samråd med psykologen boka in ytterligare besök eller komma överens om att kontakten avslutas. Vid behov kan du dessutom bli vidareremitterad
Videobesöket är starkt krypterat och all patientinformation lagras i enlighet med gällande lagar och regler (PUL, PDL, GDPR). Du behöver vara 18 år gammal för att använda tjänsten.

Mår du psykiskt dåligt? Så kan en digital psykolog från Mindler hjälpa dig
Mindler Med digitala vårdappar kan man ta ett krafttag om den psykiska ohälsans alarmerande siffror – det är åtminstone vårdappen Mindlers vision.

Stressar du mycket? Här är 10 tecken du inte ska ignorera
Mindler Stressar du och nosar ovetandes en utmattning i nacken? Ta reda på om du ligger i riskzonen!