Psykologen listar: 6 steg till en bättre självkänsla
Vad är egentligen självförtroende och hur skiljer det sig åt från självförtroende? Här reder psykologen Johannes Hatem från Mindler ut begreppen – och guidar dig till en bättre självkänsla.
Det pratas ofta om självförtroende och självkänsla och diskuteras huruvida begreppen skiljer sig åt – men vad är egentligen skillnaden? Johannes Hatem, psykolog på Mindler, beskriver självförtroende som den tilltro du har till din förmåga att prestera i olika situationer och din självkänsla som känslan av hur du uppfattar dig själv.
– Du kan ha bra självförtroende i olika situationer, men även om du har ett bra självförtroende i en situation och tycker att du exempelvis är bra på fotboll, så kan du ha en låg självkänsla och tycka att du är en dålig och värdelös människa, säger han och fortsätter:
– Om du har en dålig självkänsla ältar du ofta tankar, ifrågasätter dina prestationer, jämför dig med andra och inbillar dig att ingen gillar dig.
Vidare berättar Johannes att en låg självkänsla ofta borgar för en ökad sårbarhet vad gäller till stress. Många gånger kan det också leda till sinnestillstånd som nedstämdhet, oro och ångest. Det kan även ha en koppling till depressiva tillstånd och göra att du blir sämre på att hantera utmaningar och påfrestningar. Det finns med andra ord många skäl till att förbättra den egna självkänslan.
Har du låg självkänsla? Mindler kan hjälpa dig – klicka här!
Här guidar psykologen Johannes Hatem dig till hur du kan få en bättre självkänsla:
1. Sluta bedöma dina prestationer
Träna aktivt på att inte bedöma vad du presterar i tid och minut genom att leva i osäkerheten att det du presterat kanske inte var jättebra, utan att veta helt säkert. Alla gör misstag och det gynnar ingen att konstant tänka på och analysera prestationer.
2. Jämför dig inte med andra
I en tid där vi ofta möter en idealiserad bild av andras liv är det lätt att jämföra sig själv med andra, men försök att vara försiktig med att anta ett jämförande perspektiv. Försök istället se den du kategoriserar som idealiserande som en förebild samtidigt som du vågar gå din egen väg.
3. Acceptera dig och dina prestationer
Den med en bra självkänsla tänker mindre på sina prestationer eller sitt värde än den med en sämre självkänsla. De är också hoppfulla i att saker och ting löser sig. Sluta därför kritisera eller värdera dina prestationer utan att för den sakens skull tvinga dig att älska dig själv i alla situationer.
4. Testa att slarva oftare
Lägg mindre tid på att vara noggrann. Bjud över dina vänner även om ditt hem inte är kliniskt rent och välstädat – eller skicka ett mail som du inte har läst igenom ett tiotal gånger i jakt på syftnings- eller stavfel.
5. Sluta söka efter bekräftelse
Träna på att inte söka efter bekräftelse genom att inte ständigt ha ett behov av att få andra att säga att det du presterat, stort som litet, är bra eller dåligt.
6. Ursäkta inte dig själv
Undvik att be om förlåtelse och förminska inte dig själv i mötet med andra. Det kan bli en självuppfyllande profetia som gör att din omgivning kommer att börja leta efter fel, vilket i sin tur kommer att spä ytterligare på din låga självkänsla.
Den som hanterar ovan punkter kommer att uppleva en stark befrielse i sin vardag, menar Johannes.
– En dålig självkänsla är ett av de vanligaste problemen jag möter och det är många som har en svag självkänsla i vissa perioder och situationer, men med KBT-terapi går det att bygga upp en starkare, mer behaglig, självkänsla, avslutar han.
Mindler gör det enkelt att träffa en psykolog – vanligtvis samma dag
Med appen Mindler kan du snabbt och enkelt boka ett videobesök med en legitimerad psykolog i mobilen. Besöket är frikortsgrundande och offentligtfinansierat genom vårdvalet. När du har bokat din tid i appen ringer psykologen upp dig. Efter mötet kan du i samråd med psykologen boka in ytterligare besök eller komma överens om att kontakten avslutas. Vid behov kan du dessutom bli vidareremitterad
Videobesöket är starkt krypterat och all patientinformation lagras i enlighet med gällande lagar och regler (PUL, PDL, GDPR). Du behöver vara 18 år gammal för att använda tjänsten.

Mår du psykiskt dåligt? Så kan en digital psykolog från Mindler hjälpa dig
Mindler Med digitala vårdappar kan man ta ett krafttag om den psykiska ohälsans alarmerande siffror – det är åtminstone vårdappen Mindlers vision.

Stressar du mycket? Här är 10 tecken du inte ska ignorera
Mindler Stressar du och nosar ovetandes en utmattning i nacken? Ta reda på om du ligger i riskzonen!