Stressar du mycket? Här är 10 tecken du inte ska ignorera

Stressar du och nosar ovetandes en utmattning i nacken? Här listar psykologen Johannes Hatem från Mindler tio tecken på stress som gör det enkelt att ta reda på om du ligger i riskzonen.

Det finns en rad tydliga fysiska och psykiska tecken på att du är för stressad för ditt eget bästa. Trots det har antalet personer med stressrelaterade sjukdomar ökat med 100 procent de senaste tio åren – och stressrelaterad psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till nya sjukskrivningar i Sverige.

Men är det så att vi ignorerar tydliga tecken medan vi springer rakt in i vår tids stressrelaterade sjukdomar – som hade kunnat förebyggas om vi bromsade i tid?
– Jag tror att vi är för upptagna och att många mår rätt dåligt men inte tillräckligt dåligt för att göra något åt situationen. När det blir så dåligt att man får allvarliga problem, då har det ofta redan tippat över gränsen, säger Johannes Hatem från Mindler.

Vidare menar Johannes Hatem att både stressrelaterade orsaker och symptom är individuella. Här listar han några:

1. Du tar fram mobilen i tid och otid
Om du känner dig stressad finns det en risk att du försöker avleda uppmärksamheten med att pilla med något annat, till exempel din mobil. Det kan dock att öka din stressnivå.

2. Ditt humör sviktar
Du är aldrig glad, känner en hopplöshet och ser en glädjelös tillvaro. Du kan också ha kort stubin, humörsvängningar och vara lättirriterad. Kanske är du nedstämd och har ångest.

3. Du skyndar mellan saker
Du skyndar mellan möten, uppgifter, måsten och aktiviteter nästan varje dag i veckan och känner att tiden inte räcker till

4. Din mage säger ifrån
Att smälta maten du äter kräver energi och när du blir stressad minskar matsmältningsapparaten sin aktivitet. Det kan ge dig en bråkig och bubblig mage – som i sin tur kan utvecklas till magkatarr och IBS.

5. Du går upp i vikt
När du stressar ökar dina kolesterolvärden. Det, tillsammans med en ökad blodsockernivå, gör att din kropp kommer att ha lättare för att lagra fett och gör att vågen kan visa en viktökning.

6. Ditt immunförsvar protesterar
När du stressar mycket går ditt immunförsvar på sparlåga. Det gör att du lättare kan drabbas av infektioner och förkylningar.

7. Du är trött
Din energi är inte som den en gång var och du känner dig trött – även efter en natts sömn. Det kan också vara så att du vaknar under natten eller har svårt för att somna på kvällen.

8. Du har ont i kroppen
Stress kan visa sig med ett tryck över bröstet, hjärtklappning och värk i nacke och axlar. Du kan även få värk i muskler och leder och ibland har du spänningshuvudvärk och migrän.

9. Du känner dig glömsk
Ditt arbetsminne är kort och du kan glömma saker någon just sagt till dig.

10. Du har koncentrationssvårigheter
Oavsett om det gäller arbetsuppgifter eller hushållssysslor tar det emot att genomföra uppgifter.

Om du känner igen dig i två eller fler av symptomen bör du ta det på allvar, menar Johannes Hatem. Hos Mindler får du tillsammans med en psykolog genomgå en KBT-behandling (kognitiv beteendeterapi) där ni arbetar med att förändra bland annat handlingsmönster, tankar och känslor.
– Den som stressar under en lång tid och tillslut blir utbränd har upplevt de flesta symptom. Stress är inget du behöver leva med och med professionell hjälp kan du få hjälp med att kartlägga din stress och hur stressen visar sig i din vardag, ditt förhållningssätt till utmaningar och dina tankebanor kopplade till prestation. Det är viktigt att du lär dig nya beteenden för att göra saker annorlunda och leva livet annorlunda, avslutar Johannes Hatem.

Mindler gör det enkelt att träffa en psykolog – vanligtvis samma dag

Med appen Mindler kan du snabbt och enkelt boka ett videobesök med en legitimerad psykolog i mobilen. Besöket är frikortsgrundande och offentligtfinansierat genom vårdvalet. När du har bokat din tid i appen ringer psykologen upp dig. Efter mötet kan du i samråd med psykologen boka in ytterligare besök eller komma överens om att kontakten avslutas. Vid behov kan du dessutom bli vidareremitterad

Videobesöket är starkt krypterat och all patientinformation lagras i enlighet med gällande lagar och regler (PUL, PDL, GDPR). Du behöver vara 18 år gammal för att använda tjänsten.