Mår du psykiskt dåligt? Så kan en digital psykolog från Mindler hjälpa dig

Psykisk ohälsa ökar i en rasande takt och inte minst bland unga. På vårdsidan är dock köerna långa och ibland når den professionella hjälpen inte fram i tid. Med digitala vårdappar kan man ta ett krafttag om den psykiska ohälsans alarmerande siffror – det är åtminstone vårdappen Mindlers vision.

– Ett besök kostar 100 konor, frikort gäller och du slipper väntetid, berättar Rickard Färdig, psykolog och grundare av Mindler.

Enligt Folkhälsomyndigheten uppgav 39 procent av befolkningen under 2018, mellan 16 och 84 år, att de hade besvär som ängslan, oro eller ångest. Men bara tre till fyra procent får träffa en psykolog för att ta tag i problemen – trots att 44 procent av dagens sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa och är något som kostar samhället upp emot 100 miljarder kronor varje år.

I takt med att det dyker upp allt fler digitala vårdappar med digitala psykologer kan siffrorna vändas och ge individen en chans till jämlik vård.
– Dagens vård räcker inte till. Trots att många människor behöver prata med en psykolog är det nästan en tredjedel av landets vårdcentraler som saknar en psykolog. Det gör hjälpen relativt otillgänglig för många, säger Rickard Färdig, psykolog och grundare av företaget Mindler.

Hos Mindler kan du boka in ett videobesök med en legitimerad psykolog via din smartphone eller surfplatta. Det digitala psykologbesöket omfattar bedömning, utredning och behandling av psykisk ohälsa. Besöket är frikortsgrundande och finansierat genom vårdavtalet.
– När du har laddat ner appen identifierar du dig smidigt och enkelt med ditt mobila BankID. Därefter kan du boka en tid för att bli uppringd av din psykolog genom appen, berättar Rickard Färdig.

Ladda ner Mindler via Appstore eller Google Play här!

Ignorera inte varningstecknen
Sömnsvårigheter, trötthetskänslor, emotionell instabilitet, koncentrationssvårigheter och en värkande kropp är bara några anledningar till att du bör söka hjälp.
– Ofta ignorerar vi både kroppsliga och psykiska besvär som varnar oss för att kroppen inte mår bra och behöver vila. Att ta tag i problemen i ett tidigt stadie är oerhört viktigt för att du ska bli fri dina symptom, eller få verktyg att hantera problemen så att de inte fortsätter att påverka ditt liv negativt, säger Johannes Hatem, psykolog på Mindler.

”Leva livet annorlunda”
Den som stressar under en lång tid och tillslut blir utbränd har upplevt många symptom, menar Johannes Hatem.
– Det är viktigt att du lär dig nya beteenden för att göra saker annorlunda och leva livet annorlunda, avslutar han.

Mindler gör det enkelt att träffa en psykolog – vanligtvis samma dag

Med appen Mindler kan du snabbt och enkelt boka ett videobesök med en legitimerad psykolog i mobilen. Besöket är frikortsgrundande och offentligtfinansierat genom vårdvalet. När du har bokat din tid i appen ringer psykologen upp dig. Efter mötet kan du i samråd med psykologen boka in ytterligare besök eller komma överens om att kontakten avslutas. Vid behov kan du dessutom bli vidareremitterad

Videobesöket är starkt krypterat och all patientinformation lagras i enlighet med gällande lagar och regler (PUL, PDL, GDPR). Du behöver vara 18 år gammal för att använda tjänsten.