Vad är bäst – mediciner eller terapi? Läkaren svarar

Att känna oro, ångest eller ängslan blir allt vanligare. Men är läkemedel ett bra sätt för att hamna på banan och må bra igen – eller är terapi ett bättre val? Här ger läkaren Rickard Lagerqvist från Mindler sitt svar.

En ökad andel oro, ängslan och ångest bland såväl unga som äldre kvinnor och män har gjort psykisk ohälsa till ett av de vanligaste hälsoproblemen i Sverige. För att hantera den negativa utvecklingen används kognitiv beteendeterapi eller antidepressiva mediciner – men vad är egentligen bäst? Rickard Lagerqvist, läkare på Mindler, höjer ett varnande finger för den ökade utskrivningen av piller och menar att många som lider av psykisk ohälsa inte får rätt behandling.
– Det saknas resurser till terapi och det är ofta långa väntetider. Det gör att det skrivs mediciner ut frikostigt och snabbt efter ett besök på en vårdcentral, även om den som söker hade kunnat få ett bättre resultat med terapi.

Är du trött på långa väntetider för att få prata med en psykolog? Kom i kontakt med en psykolog via Mindler i dag – klicka här!

Mindler startade våren 2018 med visionen att alla ska ha möjlighet att träffa en psykolog på lika villkor, oavsett var du bor eller vilka förutsättningar du har. Tjänsten är offentligt finansierad och kostar 100 kronor per besök. Den är även berättigad för frikort.

Läs mer om hur Mindler fungerar – klicka här!

”Resten av ditt liv”
Depressioner och andra ångestsyndrom delas in som svåra, lindriga eller måttliga. Vid lindriga till måttliga ångestsyndrom har terapi ett bevisat effektivt resultat, berättar Rickard.
– Under terapin får du kunskaper om hur du ändrar det beteende eller de tankar som är roten till att du mår dåligt. Det är verktyg som du har med dig under resten av ditt liv, säger han och fortsätter:
– Mediciner påverkar dina signalsubstanser i hjärnan vilket kan ge en snabb och kortsiktig ångestlindring. Men de flesta vill inte äta mediciner eller läkemedel livet ut och när du slutar med dina mediciner har du ofta kvar ditt dåliga mående eftersom du har kvar samma beteende och tankar.

Verkan utan biverkan
Fördelarna med att välja terapi framför medicinering sträcker sig vidare till det faktum att det inte har någon biverkan.
– Alla mediciner har en verkan, men också en biverkan. Får du en medicin mot depression eller ångest kommer det sannolikt hjälpa dig att må bättre, men det har också ett pris. Du kan bli avtrubbad, få sömnstörningar, påverkad sexualdrift eller ökade eller minskade hungerkänslor.

Vill du satsa på en psykolog och skippa mediciner? Hos Mindler kan du få hjälp i dag. Ladda ner appen här

Tusentals sparade kronor på mediciner som inte köps, en positiv miljöpåverkan när medicinernas biologiskt aktiva substanser och tillsatser inte hamnar i naturen – och en kontinuitet i behandlingen. Det är ytterligare vinster med att välja bort mediciner.
– Eftersom du och din psykolog träffas vid upprepade tillfällen får ni en möjlighet att bygga upp ett förtroende och skapa en långsiktig allians där ni tillsammans försöker nå ett mål, till exempel att bli kvitt din depression eller ångest, avslutar Rickard Lagerqvist.

Mindler gör det enkelt att träffa en psykolog – vanligtvis samma dag

Med appen Mindler kan du snabbt och enkelt boka ett videobesök med en legitimerad psykolog i mobilen. Besöket är frikortsgrundande och offentligtfinansierat genom vårdvalet. När du har bokat din tid i appen ringer psykologen upp dig. Efter mötet kan du i samråd med psykologen boka in ytterligare besök eller komma överens om att kontakten avslutas. Vid behov kan du dessutom bli vidareremitterad

Videobesöket är starkt krypterat och all patientinformation lagras i enlighet med gällande lagar och regler (PUL, PDL, GDPR). Du behöver vara 18 år gammal för att använda tjänsten.